



Taroom BeefUp Forum – Wednesday 19 April 2023

Venue: Taroom Town Hall, 16 Yaldwyn St, Taroom QLD 4420

Time: 8.00am – 5.30pm, followed by dinner (registrations open

at 7.30am)

Cost: MLA members \$25. Non-members \$50.

Includes: Morning and afternoon teas, lunch and dinner.

RSVP: mla.com.au/beefup
Friday 14 April 2023

Join us for the Taroom BeefUp forum to hear about the latest in local and world-leading research and technologies for the northern beef industry.

The day will provide a chance to connect with community whilst sharing strategies for the coming season.

- Gain insights on improving livestock, land and business performance.
- Connect with other producers, advisors and researchers.
- Hear about how new practices and technologies are being used in your region.
- Find out about the programs, tools and resources available to you.

The Taroom BeefUp program will cover:

- MLA RD&A update and market insights.
- The Carbon Neutral 2030 target and what it means for your business.
- Innovation and agtech that is driving change across the cattle industry.
- Pasture dieback, local research and management practices.
- Legumes and their role in sustainable beef production.
- Genetics research projects, tools and technologies.





Agenda – Wednesday 19 April 2023

Market and industry insights	
7.30am Registration open	Registration and trade stands open
8.00am Welcome & housekeeping	Tim Emery, Department of Agriculture and Fisheries & SQRBRC DAF Rep (15 mins)
8.15am RBRC Welcome	Kay Taylor, SQRBRC Producer Rep (5 mins)
8.20am MLA RD&A and market update	Sally Leigo, Program Manager – Producer Adoption, Meat & Livestock Australia (30 mins)
8.50am Australian Feedbase Monitor	Jessica Paton, Cibo Labs Pty Ltd. (15 mins)
9.05am Session review and priorities	(5 mins)
Understanding carbon	
9.10am CN30 – what it means for your business	Julia Waite, Project Manager – CN30, Meat & Livestock Australia (30 mins)
9.40am Panel session	Facilitator – Harriet Bawden, Meat & Livestock Australia
	James Henderson, H3K Cattle and Isidore Joshua Peart, Department of Agriculture and Fisheries Julia Waite, Meat & Livestock Australia (30 mins)
10.10am Session review and priorities	(5 mins)
10.15am Morning tea (30 mins)	
Innovation and new technology	
10.45am Producers sharing their experience and knowledge of on-farm innovation and technologies Facilitated by the Advancing Beef Leaders (Maranoa) Group	Black Box Co Harry Scott, Willinga Pastoral FarmBot – Eustie Hill, Tooloombilla Partnership OptiWeigh – Harry Perrett, Cattle Downs Pastoral Company AgriWebb – Emma King, Echo Hills Farming Company Drones – Mitch Koster, Aqualoo (1.30hrs)
12.15pm Drone group photo & session review and p	priorities (5 mins)
12.20pm Lunch (1 hour)	
Pasture dieback, rundown and legumes	
1.20pm Pasture dieback – what is happening in the region and what are the solutions?	Stuart Buck, Department of Agriculture and Fisheries (35 mins)
1.55pm Legumes being trialled and used in the region	Gavin Peck, Department of Agriculture and Fisheries (25 mins)
2.20pm Panel session	Facilitator – Kay Taylor, SQRBRC Rep





	Tom Nixon, Devon Court Herefords Rob Lethbridge, Lethbridge Bros Gavin Peck, Department of Agriculture and Fisheries Stuart Buck, Department of Agriculture and Fisheries (45 mins)	
3.05pm Session review and priorities	(5 mins)	
3.10pm Afternoon Tea (30 mins)		
Biosecurity, livestock management and genetics		
3.40pm Biosecurity update	Jed Taylor, Department of Agriculture and Fisheries (20 mins)	
4.00pm Local vet insights – reproductive diseases	Dr. Ian Croft, Taroom Vets (20 mins)	
4.20pm Genetics - project insights and tools	Tim Emery, Department of Agriculture and Fisheries (30 mins)	
4.50pm Review and priorities	Kay Taylor, SQRBRC Rep Tim Emery, Department of Agriculture and Fisheries (30 mins)	
5.20pm Closing remarks	Harriet Bawden, Meat & Livestock Australia (10 mins)	
5.30pm Networking BBQ and drinks at the Town Hall		
7.30 pm Event concludes		