



Broome BeefUp Forum – Monday 27 March 2023

Venue: Mangrove Hotel, 47 Carnarvon St, Broome WA 6725

Time: 9.30am – 5.15pm, followed by dinner.

MLA members \$25. Non-members \$50.

Cost:

Includes: Morning and afternoon teas, lunch and dinner.

Register: mla.com.au/beefup

RSVP: Friday 17 March 2023

Join us for the West Kimberley region BeefUp forum to hear about the latest in local and world-leading research and technologies for the northern beef industry.

The day will provide a chance to connect with community whilst sharing strategies for the coming season.

- Gain insights on improving livestock, land and business performance.
- Connect with other producers, advisors and researchers.
- Hear about how new practices and technologies are being used in your region.
- Find out about the programs, tools and resources available to you.

The Broome BeefUp program will cover:

- Market insights
- Pasture management
- Weaner and breeder nutrition
- Updates on animal health, welfare and biosecurity
- The latest in genetics for northern WA
- Flood recovery and rebuilding
- Seasonal forecasts.





Market and industry insights	
8.30am Registration open	Registration and Trade Stands open
9.30am Welcome & Housekeeping	Barb Camp, Chair Kimberley RBRC (5 mins)
9.35am RBRC Welcome	Barb Camp, Chair Kimberley RBRC (5 mins)
09.40am MLA R&D and market update	Sarah Strachan, Group Manager Adoption and Commercialisation – Meat & Livestock Australia (30 mins)
10.10am Northern Beef Development update	Trevor Price, Program Manager Northern Beef Development – Dept Primary Industry and Regional Development (15 mins)
Growing more from your feedbase	
10.25am Grazing land management for the west Kimberley	Anne Marie Huey – Dampier Downs (15 mins)
10.40 Remote feedbase monitoring	Jess Paton, Customer Support – Cibo Labs (15 mins)
10.55am Planting Stylo into native pastures - Kimberley trial update	Geoff Moore and Clinton Revell – Dept Primary Industry and Regional Development (15 mins)
11.05am Pasture panel – Question time	Anne Marie Huey, Jess Paton, Geoff Moore, Clinton Revell
11.20 Morning Tea (30 mins)	
Making the most of the season ahead	
11.45am Panel discussion 'Looking to the next season'	Anne Marie –North Australia Climate Program seasonal indicators (10 mins) John Wheelock – Fire management in the Kimberley Simon Marwick – Pest and weeds (45mins)
12.30 Producer priorities session	RBRC Chair and MLA
12.50pm Lunch (60 mins)	
Getting animals to peak performance	
1.50pm Best outcomes from first muster	Sarah Gwynne – Pain relief as part of good animal husbandry Desiree Jackson – Nutrition Charlie Howarth – Low stress stock handling – Broome vet – Vaccines, herd checklist, what to look for when the herd comes in
2.35pm Weaner and breeder nutrition	Desiree Jackson (30 mins presentation + 10 mins practical) Kimberley/Pilbara phosphorus trial - Annie Bone (5 mins)
3.20pm Afternoon Tea (30 mins)	
3.50pm Genetics – Traits, EBVs and indexes explained	Matt Walcott – Animal Genetics and Breeding Unit (25 mins)





4.15pm Panel discussion 'Genetics in Kimberley pastoral businesses'	John Geddes – Roebuck Plains Chris Morrow – Nerrima Facilitator: Matt Walcott (35 mins)
4.50pm Biosecurity update – what's happening here and internationally	Michael Laurence, Program Manager Animal Wellbeing Meat & Livestock Australia (15 mins)
5.15pm Closing remarks	MLA
Broome BeefUp Dinner	
6.00 pm Networking drinks and dinner	The Mangrove