



## **Kununurra BeefUp Forum – Friday 31 March 2023**

**Venue:** Frank Wise Institute of Tropical Agriculture, Durack Drive, Kununurra, (Mess Hall)

Time: 9.30am – 5.15pm, followed by dinner at The Kimberley Grande

MLA members \$25. Non-members \$50.

Cost: Includes: Morning and afternoon teas, lunch and dinner.

Register: <a href="https://www.mla.com.au/extension-training-and-tools/beefup-forums/">https://www.mla.com.au/extension-training-and-tools/beefup-forums/</a>

RSVP: Wed 22 March 2023

Join us for the East Kimberley region BeefUp forum to hear about the latest in local and world-leading research and technologies for the northern beef industry.

- Gain insights on improving livestock, land and business performance.
- Connect with other producers, advisors and researchers.
- Hear about how new practices and technologies are being used on-farm in your region.
- Find out about the programs, tools and resources available to you.

## The Kununurra BeefUp program will include:

- Market insights
- Pasture management
- Weaner and breeder nutrition
- Updates on animal health, welfare and biosecurity
- The latest in genetics for northern WA
- Flood recovery and rebuilding
- Seasonal forecasts.





Market and industry insights	
8.30am Registration open	Registration and Trade Stands Open
9.30am Welcome & Housekeeping	Kimberley RBRC
9.35am RBRC Welcome	Kimberley RBRC
09.40am MLA update	Sarah Strachan, Group Manager Adoption and Commercialisation – Meat & Livestock Australia (30 mins)
10.10am Northern Beef Development update	Trevor Price, Program Manager Northern Beef Development – Dept Primary Industry and Regional Development (15 mins)
Growing more from your feedbase	
10.25am Grazing land management	Anne Marie Huey – Dampier Downs (15mins)
10.40 Remote feedbase monitoring	Jess Paton, Customer Support - Cibo Labs (15 mins)
10.55am Planting Stylo into native pastures - Kimberley trial update	Geoff Moore and Clinton Revell – Dept Primary Industry and Regional Development (15 mins)
11.05am Pasture panel – Question time	Anne Marie Huey, Jess Paton, Geoff Moore, Clinton Revell
11.15 Morning Tea (30 mins)	
Making the most of the season ahead	
11.45am Panel discussion 'Looking to the next season'	Anne Marie – North Australia Climate Program seasonal indicators (10 Mins) John Wheelock – Fire management in the Kimberley Clive Yates - Pest and weeds (40mins)
12.25pm Biosecurity update – what's happening here and internationally	Michael Laurence, Program Manager Animal Wellbeing – MLA Isabel MacPhillamy, Veterinarian – Aus Vet (35 mins)
1.00 Lunch (50 mins)	
Getting animals to peak performance	
1.50pm Best outcomes from first muster	Mel Wooderson – Pain Relief as part of good animal husbandry Desiree Jackson – Nutrition
	Isabel MacPhillamy, Aus Vet – Vaccines, herd checklist, what to look for when the herd comes in (45 mins)
2.35pm Weaner and breeder nutrition	Desiree Jackson (presentation 30 mins, practical 10 mins) Pilbara/Kimberley phosphorus trial - Annie Bone (5 mins)
3.20pm Afternoon Tea (30mins)	





Matt Walcott – Animal Genetics and Breeding Unit (25 mins)
Kimberley producers Facilitator: Matt Walcott (25 mins)
RBRC and MLA (30 mins)
Closing remarks
The Kimberley Grande